Het geheim van het Okinawa-dieet

OkinawaDieet

 

Zijn welvaartsziekten te relateren aan welvaart?

Studies tonen aan dat bewoners van het Japanse eiland Okinawa het oudst worden van alle mensen ter wereld. Het meerendeel van deze mensen wordt niet alleen oud, maar blijft ook vitaal, scherp van geest en op een gezond gewicht. De sleutel lijkt het gevarieerde en uitgebalanceerde eetpatroon te zijn. Tevens speelt de positieve levenshouding een cruciale rol. Ziekten die in onze westerse wereld steeds meer voorkomen, komen op Okinawa nauwelijks voor. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, bepaalde kankersoorten en stress.

Het Okinawa-dieet is een manier van leven

Het Okinawa-dieet zou je kunnen omschrijven als een manier van leven. Afvallen is dan ook niet het doel, want het doel is: lang, prettig en gezond leven. Belangrijk hierbij is niet alleen wát je eet, maar ook hóe je eet. Kauw goed, eet met aandacht, doe ondertussen niets anders en eet liever vele kleine beetjes dan in eenmaal heel veel. Op Okinawa heeft men tevens een hele positieve levenshouding, die bevorderlijk lijkt voor een gezond en vitaal leven. De bewoners van het eiland zijn over het algemeen heel ontspannen, hulpvaardig en positief. Ze doen veel aan bijvoorbeeld meditatie, tai chi of yoga.

Bewoners Okinawa eten heel anders

Op het eiland hanteren de bewoners een belangrijke richtlijn: om gezond en vitaal te blijven, moeten dagelijks vijftien verschillende voedingsmiddelen worden gegeten. Onderzoekers hebben ontdekt dat het bloed van de Japanners vijftig maal zoveel flavonoïden (krachtige antioxidanten) bevat als het bloed van de gemiddelde Europeaan. Opmerkelijk is tevens dat dit gehalte ook twee keer zo hoog is als bij overige Japanners. Dat bepaalde kankersoorten op het eiland zo weinig voorkomen, lijkt samen te hangen met deze belangrijke factor.

Gezonde voedingsstoffen in Okinawa dieet

Flavonoïden worden ook wel ‘bio-flavonoïden’ genoemd het zijn beide verzamelnamen voor een groot aantal plantaardige stoffen. De term ‘flavonen’ komt van het Latijnse woord ‘flavus’ en dit betekent ‘geel’. Vroeger werden stoffen als katoen en wol geel geverfd middels bepaalde plantaardige stoffen die behoren tot de ‘flavonoïden’. In het verleden werden deze stoffen ook wel omschreven als ‘vitamine P’ en flavonoïden zitten veel in bosbessen, maar bijvoorbeeld ook in bloemen en wijn. Dat de Aziatische mens vele malen meer flavonoïden binnenkrijgt via de voeding, lijkt te maken te hebben met de manier waarop de voeding bereid wordt of juist met het feit dat mensen in Aziatische landen meer rauw voedsel tot zich neemt. Flavonoïden kunnen qua chemische structuur onderverdeeld worden in de volgende categorieën: Anthocyanen (o.a. In blauwe druiven, rode wijn, bessensap), Carotenen (o.a. in wortelen, sinaasappelen, geelgroene groenten en tomaten), Isoflavonen (o.a. in soja en peulvruchten), Lavonen (in kruiden), Organosulfiden (in knoflook), Catechinen (o.a. in rode wijn, fruit en thee), Flavonen en Flavonolen (o.a. in boerenkool, rode wiijn, broccoli, appelen, uien en thee) en Glucosinolaten (o.a. in koolsoorten en spruitjes)

De voedingsrichtlijnen, zoals men die op Okinawa opvolgt:

1)    Eet drie calciumrijke voedingsmiddelen per dag (2-4 porties). Calciumrijke producten zorgen voor sterke botten. Calciuim zit onder andere in zuivelproducten, aardappelen, peulvruchten en brood.
2)    Eet tien volkoren granen per dag (7-13 porties). Wit brood en witte pasta bevatten veel te weinig vezels, die essentieel zijn voor een goede darmwerking.
3)    Eet dagelijks twee omega-3-rijke voedingsmiddelen (1-3 porties). Deze zijn essentieel voor de werking van de bloedvaten, het hart, de hersenen en het immuunsysteem. Omega-3 zit in vette vissoorten zoals sardines, zalm en makreel.
4)    Eet tien groenten en vruchten per dag (7-13 porties). Groente en fruit bevatten veel antioxidanten waardoor je celschade door vrije radicalen beperkt.
5)    Eet drie flavonoïderijke voedingsmiddelen per dag (2-4 porties). Uit eerder genoemde bronnen als: knoflook, rode wijn, kruiden, soja en dergelijke.
6)    Drink veel (zuiver) water en thee. De mens bestaat voor 90% uit water en dat moet regelmatig worden ververst. De Westerse voedingsrichtlijnen raden twee liter water per dag aan, maar volgens de Okinawanen moet je voldoende water drinken om je urine helder te houden. Dat kan per persoon variëren van drie tot twaalf glazen. Thee drinken is ook gezond: dat levert 12-16 mg flavonoïden op per kopje.
7)    Eet weinig tot geen vlees (wel vis). Vul je bord voor driekwart met plantaardig voedsel en voor niet meer dan een kwart met dierlijk voedsel. Het is beter om vlees te koken in plaats van te braden of te grillen.
8)    Eet niet meer dan zeven eieren per week.
9)    Drink alcohol met mate of helemaal geen alcohol. Enkel rode wijn is volgens de Okinawanen goed vanwege de flavonoïden. Voor vrouwen geldt een tot twee glazen per dag, niet meer. Voor mannen twee tot drie.
10) Gebruik een multivitamine-/mineralensupplement dat tot 50-100 procent van de aanbevolen dagelijkse. hoeveelheid per portie bevat Waar gesproken wordt over ‘porties’, wordt uitgegaan van de volgende hoeveelheden:

Voedingsmiddel

Hoeveelheid

rauwe bladgroente 50 gram
andere groente, rauw of gekookt 75 gram
brood 1 sneetje
vruchtensap 1 drinkglas
gekookte graanproducten, rijst of pasta 100 gram
kant-en-klare ontbijtgranen 30 gram
gesneden of ingeblikt fruit 85 gram
magere kaas 45 gram
halfvolle of magere melk en yoghurt 200 ml
calciumrijke tofu 85 gram
peulvruchten en gekookte bonen 100 gram
tofu 85 gram
gaar gevogelte en vis 50 tot 85 gram

Bronnen:

http://www.okinawa-lifestyle.com/nl/ http://www.healthylives.nl/dossiers/dieet/okinawa-dieet http://www.natuurlijkerwijs.com/flavonoiden.htm

Recepten:

http://www.okinawa-lifestyle.com/nl/okinawa-recepten.html

Tags:

About In2health

Zorg goed voor je lichaam, je krijgt er maar 1! in2health.nl is opgericht door Rachid Tobi. Hij gaat verder waar ons basis onderwijs stop (en dus tekort in is geschoten volgens hem). Rachid is accountant van huis uit, heeft als freelancer ruim 7 jaar management rapportage systemen geïmplementeerd en daarnaast Acupunctuur, Fytotherapie en Natuurgeneeskunde gestudeerd. Zo bewijst hij hoe je van bankhanger in een ondernemend persoon kunt veranderen, als je maar goed voor je zelf zorgt. Want gezond van binnen is gezond en energiek van buiten. Rachid wilt via deze site bijdragen aan een brede gezonde bewustwording. Hij kan dit niet alleen, jij kunt helpen door dit artikel te delen, via de Social Media buttons onder ieder artikel dat jij goed vindt. Bedankt!

Het commentaar vak is gesloten.